Op zondag 15 december organiseert het OSGG een geleid bezoek aan de tentoonstelling over Margaretha van Parma (1522-1586).

Voor het eerst wordt een internationale tentoonstelling gewijd aan deze bijzondere vrouw, de dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst. In haar geboortestad Oudenaarde. Met portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Die komen voor het eerst in 500 jaar weer samen. Met ook een schitterende feestdis die het feest van de eeuw evoceert. En met hedendaagse interventies van fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker.

Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.

Waar? MOU Museum Oudenaarde, Markt 1, Oudenaarde*.

Wanneer? Zondag 15 december om 10.00 uur stipt. De rondleiding duurt 1,5 uur.

De rondleiding zal gegeven worden door twee OSGG’ers, Thomas Cole (afstudeerjaar 1997) en René Vermeir (afstudeerjaar 1990). Thomas Cole is een ervaren (reis)gids en Italiëkenner met een bijzondere interesse voor de vroegmoderne tijd. Voormalig OSGG-voorzitter René Vermeir is hoogleraar geschiedenis van de vroegmoderne tijd aan de UGent en lid van het wetenschappelijk comité dat de totstandkoming van de tentoonstelling begeleidde

Prijs: De rondleiding en het bezoek aan het museum zijn gratis voor OSGG’ers en hun partner. We vragen dat wie over een museumpas beschikt om deze mee te brengen.

Hoe inschrijven? Het aantal plaatsen is beperkt tot 40 OSGG-leden (al dan niet met eventuele partner die geen lid van het OSGG moet zijn). Snel inschrijven vóór 10 december is de boodschap (via osgg@ugent.be). Wanneer alle plaatsen zijn ingenomen, wordt met een wachtlijst gewerkt.


*Het MOU ligt op iets meer dan 10 minuten wandelen van het station van Oudenaarde. Voor wie met de auto komt: soms kan je een (betalende) parkeerplaats vinden op de Markt van Oudenaarde, maar het is veel makkelijker (en gratis) om te parkeren aan de publieke parkings De Ham en De Meerspoort, beiden op nog geen 5 minuten wandelen van het MOU.