Welke rol speelde de NMBS in de deportaties van de joden, politiek gevangenen en dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke vormen nam de samenwerking met de Duitsers aan? Wat waren de marges om te protesteren en welke rol speelde het toenemende verzet?

Dat was de vraagstelling van de onderzoeksopdracht die het CegeSoma (Rijksarchief) in 2022 kreeg van de Senaat en van vice-Eerste minister en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Nog geen twee jaar later, op 8 december 2023, stelde historicus Nico Wouters (CegeSoma-Rijksarchief en UGent) het lijvige onderzoeksrapport voor aan de senatoren. De studie werd gepubliceerd als boek Bezet bedrijf: de oorlogsgeschiedenis van de NMBS.

Op woensdag 21 februari stelt Nico Wouters zijn boek voor in Gent en gaat hij in gesprek met senaatvoorzitter Stephanie D’Hose en historici Dimitri Roden, Marie-Gabrielle Verbergt en Koen Aerts. Samen plaatsen ze het onderzoek in een ruimer perspectief, bespreken ze de implicaties van historisch onderzoek in politieke opdracht, en discussiëren ze over de omgang van de Belgische samenleving met het oorlogsverleden en het verzet.

Programma:

18.30u: Onthaal

19.00u: Welkom

19.10u: Voorstelling boek door Nico Wouters

19.30u: Panelgesprek met:

  • Stephanie D’Hose, voorzitter van de Senaat
  • Dimitri Roden, historicus UGent en CegeSoma
  • Marie-Gabrielle Verbergt, onderzoeker UGent
  • Nico Wouters, auteur en directeur van CegeSoma
  • Koen Aerts, historicus en vakdidacticus UGent, moderator

Wanneer? Woensdag 21 februari 2024 van 19.00 tot 21.00u.

Waar? De Krook (Blauwe Vogelzaal, verdieping  -1)

Hoe deelnemen? Deelname is gratis voor OSGG-leden en studenten en bedraagt 5 euro voor anderen. Inschrijven is verplicht en kan ten laatste tot woensdag 21.2 voor 12 uur via osgg@ugent.be.

Een samenwerking van het OSGG, het Instituut voor Publieksgeschiedenis en de vakgroep Geschiedenis van de UGent.