In samenwerking met de staf Vakdidactiek Geschiedenis van de overkoepelende Educatieve Master Cultuurwetenschappen organiseert het OSGG de navolgende nascholingen:

  • 11 december 2024: Israël-Palestina: aan de slag met concurrerende en controversiële geschiedenis door Stefanie van Brussel (GO! K. Atheneum Antwerpen)
  • 30 april 2025: De EU in de multipolaire geopolitiek door Sven Biscop (UGent)

Waar? De nascholingen vinden plaats in het Liberaal Archief/Liberas (Kramersplein 23 Gent)

Wanneer?  Op de vermelde dagen van 14.30 tot 16.30 u. (eerste lezing) en van 14.30  tot 17.00 u. (tweede lezing).

Hoe deelnemen? Deelname is gratis voor OSGG-leden. Wie geen lid is van het OSGG betaalt 10 euro per nascholing. Graag inschrijven via osgg@ugent.be.

Over de lezingen:

Lezing 1: Aan de slag met concurrerende en controversiële geschiedenis.
Hoe kan je leerlingen burgerschapswaarden laten ervaren, ook met geladen onderwerpen zoals het conflict in Israël – Palestina?
Parallel histories ontwikkelde een zeer activerende onderwijsmethode waarbij studenten worden uitgedaagd om zich onder te dompelen in de controverse die er heerst, om authentiek bronnenmateriaal historisch – kritisch te analyseren, over alternatieve interpretaties te reflecteren en hun bevindingen mondeling te beargumenteren. Gaandeweg ontdekken ze wat narratiefvorming is, hoe het ontstaat en wat de effecten ervan kunnen zijn.
Zijn inbegrepen in het aanbod: Great Leaders (Churchill, Thatcher, …) Israël-Palestina (ENG/FR/NL), De Algerijnse kwestie (FR), De troubles in Ierland (ENG), de Union met Schotland (ENG) en Iran versus VS (ENG) en zoveel meer. In deze workshop gaan we samen aan de slag met het bronnenmateriaal van Israël – Palestina en wordt de werkvorm grondig toegelicht. Vragen en opmerkingen zijn tijdens en na de workshop uiteraard welkom.

Stefanie van Brussel is historica, leerkracht GO! K. Atheneum Antwerpen, partner bij Parallel histories.

Lezing 2: De EU in de multipolaire geopolitiek

Als elke gebeurtenis een keerpunt is voor de wereldpolitiek, kan je enkel nog in de zetel gaan zitten van pure duizeligheid. Wie de geschiedenis kent, weet echter dat de wereldpolitiek al 2000 jaar multipolair is. De Europeanen geraken pas nu terug gewoon aan hoe zo’n wereld van grootmachten werkt. Daarbij heeft de Europese Unie ook het belang van de geopolitiek herontdekt. Zonder geopolitiek bewustzijn kan je geen goede strategie uitwerken. Maar niet alle problemen zijn geopolitiek en strategie omvat veel meer dan geopolitiek. Uiteindelijk heeft de EU een slimme strategie nodig om geopolitieke rivaliteit te beheersen. Met als ultiem doel: de wereld bijeen houden.

Prof. Dr. Sven Biscop doceert aan de UGent over de strategie van de Europese Unie en de andere grootmachten en over het Belgisch buitenlands en defensiebeleid. Daarnaast is hij de directeur van het programma Europa in de wereld aan het Egmont – Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen in Brussel, de denktank verbonden aan de FOD Buitenlandse Zaken. Zijn twee laatste boeken zijn Hoe de grootmachten de koers van de wereldpolitiek bepalen (Lannoo, 2021) en This Is Not a New World Order – Europe Rediscoves Geopolitics, From Ukraine to Taiwan (Owl Press, 2024).